
Un viatge exigeix sempre una preparació acurada, que inclogui una correcta informació sanitària del país de destí, així com dels riscs i les precaucions que cal prendre per gaudir-lo amb bona salut.
Preparació del viatge
- Visitar el metge de capçalera. Fer una valoració de l’estat de salut.
- Visiteu el Centre de Vacunacions Internacional de la vostra zona. Demanar consell sobre la situació sanitària del país de destí i rebre les recomanacions adequades. Cal programar la visita amb temps.
- Actualitzar el calendari de vacunes per si en falta alguna dosi. Per una prevenció adequada de malalties que són molt més freqüents en els països de destí.
- Contractar una assegurança mèdica. Molt recomanable per fer front a malalties, tractaments, accidents o altres despeses mèdiques que poguessin sorgir durant el viatge.
Durant el viatge
- Mengeu i beveu de forma segura. Als països càlids, l’aigua i el menjar cru regat amb aigües contaminades són els principals mecanismes de transmissió de les infeccions per via digestiva. La diarrea del viatger, el còlera, la febre tifoide i l’hepatitis A, són exemples de bacteris i virus que es transmeten a través de l’aigua i els aliments contaminats.
- Se’n pot evitar el risc de contagi, prenent unes senzilles precaucions. Per anar a determinats països de risc, es recomana l’administració de vacunes contra el tifus, l’hepatitis A i el còlera.
Altres consells que cal tenir en compte
- Protegiu-vos del sol (especialment els nens) amb una crema d’alta protecció, barret i ulleres.
- Vestiu-vos amb roba de teixits naturals frescos, com el lli o el cotó.
- Eviteu banyar-vos en rius i llacs, perquè hi ha perill de contraure malalties parasitàries.
- Si camineu pels rius cal que aneu ben calçats.
- Si feu submarinisme, recordeu que han de passar 24 hores entre l’última immersió i el vol.
- Protegiu-vos de les mossegades de serp o picades d’insectes, utilitzant pantalons llargs i botes.
- Protegiu-vos de les picades de mosquit amb repel·lents (esprais, espirals, endolls), utilitzeu roba de colors clars amb màniga llarga, pantalons llargs i mitjons, i no utilitzeu colònies o perfums.
Farmaciola
- Material de cures: gases, venes, tisores, pinces, antisèptic, tiret
- Termòmetre
- Antiàlgic: paracetamol
- Antiinflamatori: ibuprofèn
- Antiàlgic: paracetamol
- Antibiòtic: només en cas d’infecció
- Antidiarreic: no prendre’n en cas de tenir febre o deposicions amb sang
- Antiemètic: si es tenen vòmits
- Rehidratació oral: durant i després d’episodis de vòmits i diarrees
- Si habitualment preneu alguna medicació, emporteu-vos-en la quantitat suficient o assegura’t que el podràs trobar en el país on vas.
- Antipalúdics (tractament profilaxi Malària).
- Repel·lents amb una concentració de DEET entre 35-50%
Per després del viatge
- Si en tornar del viatge us sentiu malalts, amb febre, mareigs, vòmits, diarrea o teniu alguna ferida que no es cura o empitjora, consulteu el metge explicant-li el país on heu estat. Tingueu en compte que algunes malalties tropicals poden manifestar-se mesos després d’acabar el viatge.
- Si esteu fent una quimioprofilaxi antipalúdica, recordeu que no podeu deixar-la en arribar. Perquè sigui efectiva, l’heu de continuar prenent, fins que s’acabi el tractament.