Noia dormint

Les persones que ronquen sovint pensen que hauran de conviure amb aquesta molèstia. Doncs no, cal tractar-ho com una malaltia, que té solució; a més els roncs i apnees nocturnes poden afectar la salut i la qualitat de vida de qui ho pateix.

Durant anys s’ha cregut que la persona que ronca dorm plàcidament; actualment se sap que els roncadors no són conscients de la seva problemàtica i sovint són els companys de llit els qui, cansats de les molèsties, insisteixen en el tractament mèdic.

La Societat Espanyola de Pneumologia estima que el 60% dels homes i el 40% de les dones ronquen de forma habitual.

Perquè es ronca?

El ronc es produeix per una relaxació de la musculatura tova de les vies respiratòries (pot ser hereditari o tenir una causa morfològica): la musculatura es relaxa en excés i fa que l’espai per on passa l’aire sigui més estret i es vegi forçat a entrar i sortir amb més força. Per tant, el ronc no és més que el soroll que fa l’aire en entrar i sortir per un lloc massa estret.

D’altra banda pot ser que en certs moments de la nit l’estret pas de l’aire es tanqui, produint-se així una parada respiratòria que es coneix com a apnea, que pot tenir una durada de 20 a 30 segons, fins i tot minuts. La manca d’aire fa que el nivell d’oxigen a la sang disminueixi i això dóna lloc a patrons de son interromputs. Aquesta deficiència d’oxigen provoca una sèrie de símptomes, com ara somnolència excessiva, cansament general i depressió. La somnolència excessiva, la pèrdua de memòria i els canvis d’humor poden influir en la vida personal, laboral i social de la persona afectada.

Com es tracta la ronquera

Cal prendre en consideració el ronc com una malaltia, i com a tal, té tractaments. El punt de partida és el metge especialista, que es tracta des de la consulta de l’otorrino (otorrinolaringòleg), en primera instància. S’analitzen les qüestions fisiològiques que poden incidir en el problema dels roncs.

En un altre nivell, pot haver-hi afectacions del son, tenir en compte el sobrepès, la qualitat de vida, hàbits alimentaris… I tot un seguit de factors que, a través de la consulta, es poden esbrinar i orientar cap a la solució.

A més de resoldre les molèsties, es tracta de guanyar en salut.