fulla-de-cannabis

Grup de Treball (GdT) del COFT “Prevenció de drogues des de la farmàcia comunitària” ha engegat una campanya de sensibilització vers els riscos del consum de cànnabis. En el marc d’aquesta campanya el COFT ha editat un tríptic explicatiu sobre el cànnabis, enfocat principalment a mares i pares de fills menors d’edat, per tal d’augmentar la percepció de risc d’aquesta droga entre la població.

El consum de cànnabis entre els adolescents tarragonins

Segons l’enquesta del projecte Planet Youth realitzada l’octubre de 2015, la quarta droga més consumida entre els adolescents tarragonins és el cànnabis, per darrere de l’alcohol, les cigarretes i les pipes d’aigua. Concretament, gairebé 1 de cada 4 joves tarragonins, és a dir un 25%, ja l’ha provat tres vegades o més a la vida als seus 15-16 anys, i un 7,7% l’ha consumit una o dues vegades.

A més, a més, si s’analitza la prevalença del consum d’aquesta droga entre els estudiants d’Educació Secundària (de 14 a 18 anys) hi ha un increment significatiu d’aquest en els darrers vint anys a Catalunya. Al 1994, un 26,8% l’havia provat una vegada a la vida i al 2016, aquesta xifra ja puja a un 31,1%.

“La quarta droga més consumida entre els adolescents tarragonins és el cànnabis”

Pel que fa a l’edat mitjana d’inici del consum de cànnabis aquesta es troba en els 14,6 anys (14,5 homes i 14,7 dones).”És per això que en aquesta ocasió decidim focalitzar els esforços amb el cànnabis, donat que és una de les drogues que encapçala el rànquing de consum. Pretenem que la farmàcia comunitària sigui considerada un punt de referència per a la seva prevenció, com a establiment sanitari a peu de carrer, amb una campanya de sensibilització”, manifesta Cristina Guzmán, farmacèutica i membre del grup de treball.

 

CONTINGUT DEL TRÍPTIC

  • Descripció dels efectes del cànnabis sobre la salut: psicoactius i a llarg termini.
  • Les formes de consum del Cànnabis i els seus riscos.
  • Interaccions: amb tabac, medicaments i altres drogues (alcohol, amfetamines, cocaïna, etc), ja que aquestes combinacions són cada vegada més freqüents i augmenten els mateixos riscs del cànnabis i/o altres drogues, així com dels efectes terapèutics / adversos dels medicaments.
  • Consells a les famílies sobre com prevenir el consum de cànnabis entre els nostres joves i adolescents.
  • Webs: Servei d’Addiccions i Salut Mental HUSJR, Salut jove.cat, El Pep, (per adolescents fins als 18 anys); La Clara (per majors de 18 anys) i APP’s d’utilitat com DRUGSMETER on ampliar tota la informació o aclarir dubtes.
  • Test detecció consum de marihuana amb l’explicació detallada de la prova i la interpretació dels seus resultats.
  • Informació sobre l’ús terapèutic del cànnabis existent en l’actualitat.

El tríptic sobre el consum de cànnabis es pot trobar al taulell de les farmàcies tarragonines des del juny del 2018. La COFT anima les famílies a consultar els farmacèutics, que estan formats i preparats per poder informar i assessorar a les famílies sobre el consum d’aquesta droga, i fins i tot detectar casos i poder derivar-los als professionals adients.

Podeu consultar el contingut del tríptic a la web www.coft.cat – CONSELLS DE SALUT – CÀNNABIS.