Pia Teixidó, Optometrista a Òptiques Teixidó

Com en els adults, als nens també els hi agrada la tecnologia i es fa difícil per als pares separar-los dels mòbils, tauletes i ordinadors, encara que això suposi que els seus ulls es fatiguin. Els problemes de visió més comuns que es donen amb l’ús de les pantalles van des de la fatiga visual fins als ulls vermells i irritats, visió borrosa o doble, malts de cap i dolor de coll per acabar amb l’aparició de miopia. Amb moltes més hores d’ús es pot donar efectes col·laterals pel component de llum blava que tenen aquests dispositius, com el risc de patir degeneració macular associada a l’edat (DMAE).

Però no ens preocupem, això no implica prohibir aquesta nova tecnologia sinó utilitzar-la amb una mica de cap, aplicant una seria de trucs senzills que ens ajudaran en gran mesura a prevenir l’aparició de qualsevol d’aquests símptomes.

Els ulls vermells i irritats es deuen a la falta de parpelleig o al parpelleig incomplet que es produeix a l’estar tan fixats amb les pantalles. És important col·locar la pantalla de tal manera que quedi per sota de la línia de mirada, parpellejar voluntàriament, fer descansos o disminuir l’ús o el temps davant d’aquest tipus de dispositius per tal de reduir les molèsties. Si no és suficient l’ús de llàgrimes artificials sense conservants, enfocat més a universitaris i adults, ens poden ajudar.

La fatiga visual i la visió borrosa, els malts de cap i de coll, apareixen quan forcem massa hores la vista. El que aconsellem és utilitzar la llum adequada, ni massa ni poca, i fer pauses mirant de lluny a través de la finestra, per alleugerar la musculatura ocular. També ajustar el contrast i reflexos sobre la pantalla.

Un truc que funciona és la regla del 20. Cada 20 minuts, mirar 20 segons un objecte que està lluny a 20 metres. Per als més petits no abusar d’aquestes pantalles (uns 30 minuts seguits) i fer activitats a l’aire lliure, previndrà també l’apa- rició de la miopia.

Per als adults, els filtres que absorbeixen la llum blava que hi ha en excés, ens ajudaran a prevenir amb el temps la degeneració Macular associada a l’edat (DMAE), que és una alteració que pateix la retina i que afecta la visió central.

Tot i els desavantatges que comporten les tauletes i els dispositius electrònics, si els utilitzem amb responsabilitat, poden entrenar moltes habilitats visuals en els nens que els ajuden en el seu aprenentatge i que desenvolupant àrees com la memòria visual, la percepció visual, la viso motricitat, el raonament i l’estratègia, tot mitjançant el joc.