Hi ha diferents al·lèrgies i diversos factors que la provoquen: pòl·lens de les plantes, alguns aliments, partícules de la pols, espores de les flors o dels fongs, goma del làtex, verí dels insectes, productes químics (inclosos alguns medicaments) i en general qualsevol substància capaç de desencadenar una resposta per part del sistema immunitari de l’organisme.

“Entre el 15% i el 25% de la població és al·lèrgica a alguna substància.”

Afortunadament la majoria de les reaccions al·lèrgiques tenen escassa importància i no ocasionen moltes molèsties.

El mètode més comú per detectar una al·lèrgia són els test cutanis, que mesuren la resposta de la persona a la substància a la qual sembla que pot ser al·lèrgica.

Les al·lèrgies, en alguns casos, desapareixen completament. En altres, poden mantenir-se però amb un tractament adequat se’n poden controlar i millorar molts dels símptomes. Les mesures preventives, evitant el contacte amb l’al·lergogen, són les més efectives.

Recomanacions

  • Evitar les substàncies que provoquen l’al·lèrgia.
  • Procuri no estar massa estona a l’aire lliure en les èpoques de pol·linització, sobretot a les hores de la posta de sol, quan és quan hi ha més pol·len en suspensió.
  • Evitar la presència d’animals a les cases. Si no és possible, procurar que estiguin molt nets, i no permetre’ls mai l’accés als dormitoris.
  • Passar l’aspiradora sovint per les zones susceptibles d’acumular més pols.
  • Evitar catifes, coixins de plomes i mantes de llana.
  • Utilitzar màscares facials adequades que filtrin l’aire inhalat.
  • Prenguis els medicaments que li hagi receptat el seu metge, de forma regular i a la dosi recomanada.
  • No prengui més medicaments dels recomanats amb l’objectiu de disminuir els seus símptomes.

A banda de les mesures preventives, el tractament farmacològic és considerat el tractament de primera línia, ja que està dirigit principalment a eliminar o alleugerir els símptomes més característics de quadres lleus o moderats d’al·lèrgia.

Aquest tractament s’adapta a cada pacient de forma individualitzada. Quan no es pot evitar l’al·lergogen i el tractament farmacològic és insuficient per alleugerir els símptomes de l’al·lèrgia, pot intentar-se el tractament immunològic o immunoteràpia, el qual consisteix a injectar d’extrets d’al·lergògens a dosis creixents per via subcutània.

És important que aquests pacients es dirigeixin al metge per realitzar un diagnòstic adequat. Pregunti sempre al seu farmacèutic, ell l’informarà sobre aquestes i altres qüestions relacionades. Actualment la farmàcia disposa de molts principis actius per combatre les al·lèrgies.