Pia Teixidó, Optometrista a Òptiques Teixidó

La visió és un conjunt d’habilitats visuals que ens permeten, no només veure les formes i les lletres de forma clara de lluny i de prop, sinó que per tenir una bona visió hem de ser capaços de comprendre, interpretar i donar una resposta a allò que estem veient.

Aquest conjunt d’habilitats són un dels factors més importants, a banda de la feina que realitzen els entrenadors, en el rendiment esportiu ja que si en determinats moments del partit o d’una competició aquesta ens falla (que no significa que deixem de veure bé) podrà ocasionar que una jugada decisiva no es realitzi corre tament.

Tot i que en la majoria dels esports hi ha comuns unes habilitats visual necessàries, com pot ser la agudesa visual, la visió binocular, la sensibilitat al contrast… cada esport requereix una demanda en altres habilitats comper exemple, en el hockey l’acomodació o enfoc ha de ser molt bona ja que la pilota és molt petita al igual que al golf; una bona coordinació ull-mà o ull-peu és imprescindible per al futbol, el bàsquet, l’esquí i com no també en el hockey ja que s’ha de colpejar una pilota molt petita amb l’stick. En els esports d’equip, també és important tenir una bona capacitat de reaccionar ràpidament i amb anticipació per ser més ràpid que l’oponent i així arribar abans a una jugada.

Els entrenadors especialitzats amb visió esportiva som els encarregats de treballar amb els esportistes aquelles habilitats que es troben per sota dels nivells necessaris tant en edat infantil com en elit. L’entrenament consisteix en una part individual per millorar el rendiment de cada jugador que es realitza al nostre centre i després ens desplacem al camp o la pista per treballar totes les habilitats visuals en les condicions que ells utilitzen.