Un dels problemes freqüents que ens trobem en la nostra consulta és allò que s’anomena fasciïtis plantar. Estem davant d’un problema que afecta a un nombre considerat de persones. És habitual que aparegui més aviat en pacients joves que practiquin esport. A la població no esportista sol aparèixer a partir dels 45 anys.

La fàscia plantar és una tira de teixit elàstic que va des de l’os calcani (taló) fins a la zona del metatars (sota dels dits). La inflamació d’aquesta estructura, principalment a la zona en la qual la fàscia s’insereix amb el calcani, és el que coneixem com fasciïtis plantar.

Quines prevencions hauríem de utilitzar per evitar aquesta lesió?

Ho podem fer incorporant uns exercicis fàcils d’estiraments

Mitjançant quins símptomes l’identifiquem?

La queixa més comuna és el dolor i la rigidesa a la part inferior del taló. La part inferior del peu també pot fer mal o cremar. El dolor acostuma a ser pitjor durant els primers passos del matí, després d’estar dret o assegut durant un temps, en pujar les escales, o després d’una activitat intensa. El dolor pot desenvolupar-se lentament amb el temps, o sobtadament després d’una activitat intensa.

En primera fase, quin tractament és pot recomanar?

La inflamació, que és la causa del dolor, és possible tractar-la de moltes maneres. El tractament habitual sol ser combinar la medicació antiinflamatòria i els tractaments de fisioteràpia.

Un calçat adequat serveix com a remei i com a prevenció. En casos aguts, i com a mesura pal·liativa, pot fer-se un embenat funcional que elimini la tensió plantar medial (dura aproximadament de 2 a 3 dies), o fins i tot amb injeccions de corticoides directament a la inserció de la fàscia plantar .

I en una segona fase, quins tractaments?

El que convindria iniciar el més aviat possible, és realitzar un correcte estudi de la marxa i valorar si la causa de la fasciïtis té relació amb la forma de trepitjar que té el pacient. En aquest cas cal dissenyar i fabricar unes plantilles personalitzades que redueixin tensió de la fàcia en fase aguda, i que esmorteeixin millor els impactes.

També, des de fa un temps i amb gran èxit, estem utilitzant el Làser S30. Aplicat a potències baixes té un efecte antiinflamatori i regeneratiu, i és eficaç en tractament eficaçment de la fascitis plantar. La incorporació de la tecnologia làser suposa un avenç en aquest tipus de tractament, ja que actua de manera eficaç, ràpida, indolora i sense efectes secundaris.