dolor-esquena-ciàtica

En aquest article m’agradaria repassar una de les patologies més comunes i incapacitants que atenem a la Unitat de Dolor Crònic de l’Hospital Viamed Monegal de Tarragona.

El terme “ciàtica” es refereix al dolor que s’irradia al llarg del nervi ciàtic, el qual s’origina a la columna vertebral i discorre per la zona glútia, cap a les cames i peus.

La ciàtica es produeix quan una hèrnia de disc, o l’estrenyiment de la columna vertebral (entre les causes més freqüents), comprimeixen el nervi ciàtic, causant dolor i entumiment a la cama afectada.

La majoria dels casos es resolen espontàniament, a vegades, però, el dolor es manté en el temps causant al pacient un dolor de tipus elèctric molt molest, incapacitant fins i tot per a caminar. Hi ha casos d’especial gravetat en què el pacient presenta debilitat o pèrdua de sensibilitat molt significativa a la cama, en aquestes circumstàncies s’haurà de valorar la derivació a traumatologia i la possible indicació quirúrgica.

A la Unitat de Dolor de l’Hospital Viamed Monegal oferim als nostres pacients diferents tècniques d’infiltració avançades, segures i efectives, que unides al tracte proper amb el pacient han portat a la Unitat a ser un dels serveis de referència en el tractament del dolor a Tarragona.

Alguns dels consells útils que m’agradaria donar als nostres pacients en la seva primera consulta a la Unitat són els següents: en primer lloc que anotin els seus símptomes (com és el seu dolor, des de quan el pateix…), que facin una llista d’altres patologies que pateixin, medicaments que prenen, així com lesions, accidents o cirurgies que hagin pogut danyar la seva esquena. I molt important: que preguntin tot el que necessitin saber sobre el seu dolor, ja que l’objectiu del tractament és sempre millorar la seva qualitat de vida.