cervezas

La intoxicació etílica aguda és l’estat més o menys temporal de rendiment psicològic i psicomotriu deficient causat per la presència d’alcohol en l’organisme.

Sovint es produeix per un consum excessiu de begudes alcohòliques en un període de temps curt. És el que es coneix com a “borratxera” i pot arribar a tenir conseqüències greus, com patir accidents de trànsit, participar en baralles o mantenir relacions sexuals sense protecció. En alguns casos, fins i tot, pot derivar en un coma i arribar a provocar la mort.

La intoxicació etílica aguda també pot ser conseqüència de la ingestió d’altres productes que contenen alcohol, com ara els que s’utilitzen per a la neteja de la llar. Els pot ocórrer als infants de manera accidental.

D’altra banda, hi ha un altre tipus d’intoxicació etílica, la crònica, que es deu al consum regular i excessiu d’alcohol durant un període prolongat de temps i que pot provocar, entre d’altres, trastorns digestius, neurològics, i cardiovasculars.

Tractament

En cas d’embriaguesa pot ser difícil decidir si és prou greu com per justificar una intervenció mèdica. Malgrat això, en cas de dubte, el millor que es pot fer és trucar a una ambulància. Cal tenir en compte que el nivell d’alcohol a la sang d’una persona pot seguir augmentat durant els 30 o 40 minuts posteriors a la darrera beguda consumida i, per tant, els efectes es poden agreujar a mesura que passa el temps.

En cas que una persona mostri símptomes d’intoxicació etílica aguda:

  • Si s’adorm o es desmaia, col·loqueu-la en posició de seguretat (ajaguda de costat) per evitar que s’ofegui si vomita, i comproveu que respira correctament. Si perd el coneixement, truqueu immediatament a una ambulància (112).
  • Intenteu mantenir-la desperta.
  • Abrigueu-la per prevenir la hipotèrmia.
  • Doneu-li aigua si en pot beure.
  • Eviteu deixar-la sola.

Cal tenir en compte que ni refrescar-se, ni prendre cafè, ni vomitar, ni cap altre procediment serveix per eliminar l’alcohol més de pressa i reduir els símptomes de l’embriaguesa.

El tractament de la intoxicació etílica aguda en un hospital pot incloure:

  • Vigilància de les constants vitals (temperatura, pols, freqüència respiratòria i pressió arterial).
  • Administració de fluids, glucosa i vitamines per via intravenosa per prevenir complicacions greus.
  • Suport respiratori (teràpia amb oxigen, intubació o ventilació mecànica).
  • Col·locació d’un catèter a la bufeta per drenar l’orina.
  • Hemodiàlisi per accelerar el procés d’eliminació de l’alcohol a la sang. Consisteix a agafar sang d’una vena i desviar-la a una màquina que en filtra les substàncies de rebuig i la retorna al cos lliure de residus.