Lliurar-se de microorganismes patògens requereix la complicitat de tots els equips, per a consensuar una metodologia més eficient de neteja i desinfecció d’instrumentació i espais.

 

En un moment com l’actual en el qual el desenvolupament de la resistència als antibiòtics és considerat un dels majors problemes de salut pública (Pla Nacional Resistència Antibiòtics (PRAN)/ informe anual 2016-2017), prevenir les infeccions s’erigeix com un dels antídots clau. El 6,70% de pacients adquireixen infecció en el propi centre hospitalari (EPINE-EPPS 2017).

La necessitat de prioritzar la prevenció ha centrat el debat de 270 professionals de l’àmbit hospitalari, en la seva majoria personal sanitari assistents a les II Jornades Científiques Vesismin Health, Claus per a liderar el canvi en la Prevenció d’Infeccions, celebrades els dies 7 i 8 de març a Madrid.

La reducció d’infeccions i reingressos s’ha demostrat en nombrosos estudis després d’aplicar metòdicament petites mesures com l’ús de clorhexidina (antibacterià tòpic), tovalloletes desinfectants o rentada de mans durant tot el tracte hospitalari. El Pla Nacional Resistència Antibiòtics (PRAN) en el seu últim informe inclou la prevenció entre les seves propostes d’acció: “La prevenció basada en el foment de les bones pràctiques d’higiene i d’altres mesures que permetin la prevenció d’infeccions en hospitals”. El PRAN indica també la
vigilància del consum i resistències d’antibiòtics, la recerca, la formació i la comunicació per a sensibilitzar a la població sobre la importància de l’ús prudent d’antibiòtics.

 

Útils sanitaris i el seu ús

Es van posar en rellevància alguns dels principals vehicles de transmissió de bacteris que causen 33.000 morts i pèrdues de 1.500 milions d’euros cada any a Europa (ECDC). De com arriben i com es mouen els bacteris de les excretes (femta, vòmit i sang) va parlar el director científic de Vesismin Health, Eladio Gómez. El biòleg va destacar l’ús de tascons com a diana d’atenció especial i va llançar les preguntes que tot centre sanitari hauria de fer-se: Ho estem desinfectant tot? Qui ho fa? Com ho fa? En quant temps ho fa? Qüestions que interpel·len a professionals sanitaris, direccions hospitalàries i a responsables polítics que tenen a les seves mans prioritzar la prevenció en els seus programes.

“Els bacteris s’organitzen millor que nosaltres. Pel que és necessari un canvi de paradigma. Per a vèncer a aquests microorganismes no podem continuar fent tot com ho fèiem. I la formació no és suficient. Cal implementar les noves rutines de millora, amb líders i gestors al capdavant de la seva correcta aplicació”, va expressar el director de Vesismin Health, Víctor Vallés.

En una taula rodona en mans de quatre dones especialistes en Control d’Infeccions: Magda Campins, Laura Gavaldà, María Jesús Pérez-Granda i Vanessa Vázquez, es van exposar dificultats, oportunitats i estratègies per a la implementació de tots aquests canvis per a una millor prevenció de les Infeccions Relacionades amb l’Assistència Sanitària (IRAS).