dolor-pelvic

El Dolor Pèlvic és un terme no específic que inclou diversos diagnòstics i zones de dolor, com l’anal i la pèlvica (neuràlgia del pudend), al còccid (coccigodinia), a la zona de la pròstata (prostatodinia), dolor a la zona vulvovaginal (vulvodinia) i el de bufeta dolorosa, que produeix dolor a la zona relacionada amb la bufeta urinària.

La simptomatologia és amplia i pot incloure des de sensació de formigueig (parestèsies), sensació de suro a la zona afectada (entumiment), cremor, dolor de tipus lancinant (com una fuetada) a la zona de la pelvis, l’anus, o als òrgans genitals. Aquests símptomes poden produir-se, i agreujar-se, quan el pacient es troba assegut, en orinar, en defecar, en mantenir relacions sexuals, i fins i tot amb l’ejaculació en els homes, o durant la menstruació i embaràs en les dones.

La vergonya, o altres tractaments que retarden la visita mèdica

Tot plegat fa que la vida privada d’aquests pacients es vegi seriosament compromesa, motiu pel qual moltes vegades els pacients, per vergonya o per altres raons, no demanen ajuda mèdica, cosa primordial per tractar-ho.

En altres casos, els pacients arriben tard a la consulta de l’especialista en dolor, després d’estar polimedicats per altres metges especialistes com ginecòlegs, uròlegs, proctòlegs, etc. que tarden mesos, i de vegades anys, en buscar una causa específica com ara una infecció o una anormalitat estructural: Mentre s’han receptat tractaments com antibiòtics, anticonvulsionants i opiacis, que solen ser poc efectius, o bé els pacients els deixen de prendre per manca de resultats.

Tractaments diversos

No hi ha un tractament “Gold-Standard”, sinó una sèrie de tractaments que en el seu conjunt poden millorar la qualitat de vida dels pacients:

• Teràpia Física mitjançant tractament multimodal i exercicis basats en tècniques de relaxació de la musculatura del sol pèlvic i estiraments, que suposen un benefici pels pacients.

• Injeccions de toxina botulínica en alguns músculs del sol pèlvic poden millorar el dolor vaginal en mantenir relacions sexuals.

• Bloqueig del plexe hipogàstric superior, el dolor més comú per una causa maligna que en dolor crònic, per bé que hi ha evidències de millora a la zona del penis després de cirurgia de pròstata transuretral.

• Bloqueig de gangli imparell, amb un 70% d’efectivitat demostrada en casos de dolor a la zona cervical, còlon, endometri, bufeta, rectal i en casos de dolor anal, rectal genital i perineal.

• Bloqueig dels nervis perifèrics, amb gran varietat de causes, i el del nervi pudend com el més representatiu. I és que a la zona pèlvica conflueixen molts nervis implicats en la relació amb el dolor que presenta el pacient. Poden aplicar-se tècniques, com la radiofreqüència polsada, convencional, o tècniques de neuromodulació medul·lar com la implantació d’elèctrodes perifèrics o medul·lars.