andrea-travieso-ruiz

La càries dental és una de les malalties d’origen infecciós de major prevalença en la nostra societat, i un dels principals problemes de salut pública a escala mundial.

L’etiologia, o causa directa, de la càries és multifactorial, però hi ha factors principals per a la seva formació, com són: l’hoste, els microorganismes i la dieta.

A causa de la seva elevada prevalença, i els alts costos del seu tractament rehabilitació, han esdevingut necessàries les intervencions preventives. Què fa que augmenti l’alt risc de presentar càries? Diversos factors, tots ells relacionats, i que són més nocius si interaccionen entre ells com per exemple: una elevada ingesta d’aliments amb alt contingut en sucres, i sobretot associat a menjar entre hores.

Els estudis epidemiològics demostren que la lactància materna en els nens afavoreix el desenvolupament físic i nutricional, i suposa uns avantatges psicològics, socials, econòmiques i ambientals, alhora que disminueix significativament el risc de patir un important nombre de malalties cròniques i agudes. Així, la lactància materna no resulta cariogènica. No obstant això, diversos estudis han demostrat que, en combinació amb altres carbohidrats, o administrada amb una alta freqüència a la nit, o a demanda del nen, s’associa a càries primerenques.

 

Amb la col·laboració del dietista-nutricionista Guillermo Mena Sanchez.