El vincle emocional existent entre mascota i propietari és més gran del que podem imaginar. Hi ha estudis que fins i tot afirmen que els animals són capaços de captar els nostres sentiments.

La noblesa dels animals s’explica per l’existència d’un sentiment empàtic, nosaltres els cuidem, alimentem, els donem afecte … i ells se senten agraïts i ens ho demostren amb gestos plens de tendresa.

A la vida familiar, els beneficis de tenir mascota són incalculables, sobretot amb els nens. A nivell físic, mental i social permet als petits desenvolupar habilitats emocionals importants com el respecte, autocontrol, comunicació, empatia i enfortiment de les relacions. També està demostrat que pot reduir el risc de patir al·lèrgies, asma i ansietat.

Per a la convivència sana amb les nostres mascotes cal que aquestes gaudeixin de bona salut. En el nostre temps, cada vegada està cobrant més importància la medicina preventiva, la que permet avançar o minimitzar, els efectes de qualsevol malaltia.

És lògic doncs que la medicina preventiva sigui també l’objectiu de la praxi veterinària. A les ja conegudes pautes vacunals i de desparasitació hem d’afegir els plans de salut, que pretenen adaptar la medicina preventiva a cada etapa de la vida de les nostres mascotes. Els veterinaris hem d’oferir, dins de totes les possibilitats, les màximes garanties perquè gaudeixin d’una vida plena i saludable.

A través de la cirurgia preventiva podem evitar o reduir les probabilitats de patir tumors o infeccions del sistema reproductiu així com millorar la qualitat de vida d’aquelles races predisposades a l’artrosi o a les dificultats respiratòries.

També és molt important l’apartat de la salut dental dels nostres amics. Sense les adequades cures, adaptats als diferents tipus de raça i en particular a les races petites, apareixerà la tosca, l’halitosi i la malaltia gingival i periodontal.

La prevenció de les malalties infeccioses o parasitàries com la leishmaniosi també s’ha de tenir molt en compte. La gran varietat de productes antiparasitaris que ofereix el mercat dificulta l’elecció de la pauta més adequada per a cada cas. És aquí on els veterinaris podem ser de gran ajuda, per adaptar els tractaments a cada cas i cada tipus de mascota.

La professió veterinària s’ha d’adaptar a aquests nous reptes per aconseguir que el vincle emocional entre amo i mascota no es vegi alterat per les malalties i es desenvolupi el més satisfactòriament possible.