La malaltia celíaca és la reacció, per predisposició genètica, a la ingesta del gluten, una proteïna present al blat, el sègol, l’ordi, la civada, l’espelta, el kamut i el triticale. Ingerir gluten provoca a les persones celíaques una lesió a les vellositats del budell prim que afecta la seva capacitat d’absorbir els nutrients dels aliments (proteïnes, carbohidrats, greixos, sals minerals i vitamines).

Aquesta malatia es pot presentar en persones de qualsevol edat i, encara que afecta persones de totes els orígens, sembla ser més comú entre les persones de raça blanca amb avantpassats provinents del nord d’Europa.

“La dieta estricta sense gluten és l’únic tractament actual de la malaltia celíaca en qualsevol de les seves manifestacions.”

En la majoria dels casos s’aconsegueix una recuperació total i permanent de la lesió intestinal, sempre que no es tornin a menjar aliments amb gluten. El règim sense gluten s’ha de seguir durant tota la vida, tant en pacients simptomàtics com asimptomàtics.

La causa més freqüent de manca de resposta al tractament és l’incompliment de la dieta o la ingesta insospitada de petites quantitats de gluten en l’alimentació. En general, la recuperació es més ràpida en la infància que en els adults.

La dieta sense gluten s’ha de basar, fonamentalment, en aliments naturals i frescos que no contenen gluten, com ara, les carns, els peixos i mariscs, els ous, la llet i els derivats, les fruites, verdures, hortalisses, llegums i els cereals que no tenen gluten, com el blat de moro, l’arròs, el mill i el sorgo, combinant-los entre sí de forma variada i equilibrada.

És important llegir bé l’etiqueta dels productes manufacturats per detectar-ne la presència de gluten. Cal evitar els productes on no es pugui comprovar el llistat d’ingredients, com els productes a doll, els elaborats artesanalment o aquells que no estiguin etiquetats.

Etiquetatge d’aliments per a celíacs

En aquelles llars on hi ha una persona celíaca, s’ha de tenir precaució amb la manipulació dels aliments, amb la finalitat d’evitar-ne les contaminacions encreuades (quan els aliments o ingredients que contenen gluten poden entrar en contacte amb els aliments sense gluten), com per exemple, evitar fregir aliments sense gluten en olis on s’hagi fregit prèviament productes amb gluten, utilitzar utensilis exclusius per a la manipulació dels aliments sense gluten, etc.

Quan aneu al restaurant, informeu el cambrer o el responsable de l’establiment de la intolerància al gluten i pregunteu-los quins són els ingredients dels plats que voleu demanar. Si dubteu d’alguns aliments, més val que no en mengeu.

Aliments sense gluten

  • Carns i despulles fresques, congelades i en conserva al natural, cecina, pernil salat
  • Peixos i mariscos frescos i congelats sense arrebossar, i en conserva al natural o en oli
  • Llet i derivats (formatge, mató, nata, mantega, iogurt natural, quallada)
  • Ous
  • Fruites, verdures, hortalisses i tubercles
  • Fruita seca crua
  • Arròs, blat de moro, tapioca, sorgo, mill i derivats
  • Tot tipus de llegums (llenties, mongetes, cigrons, soja, etc)
  • Oli
  • Sucre i mel
  • Cafè natural (no instantani) i infusions d’herbes aromàtiques
  • Vins, begudes escumoses i refrescos
  • Sal, vinagre de vi i espècies

Aliments amb gluten

  • Pa i farines de blat, sègol, ordi, civada, espelta, kamut i triticale. Productes manufacturats on figurin midons o fècules procedents d’aquests cereals. Sèmola de blat.
  • Pasta
  • Galetes, productes de pastisseria i brioixeria
  • Begudes a base de malta
  • Cervesa i alguns licors

Aliments que poden contenir gluten

  • Productes de xarcuteria en general
  • Patés i conserves de carns i peix
  • Iogurts de sabors diversos o amb trossets de fruita
  • Formatges fosos, en porcions, de gustos diversos
  • Gelats
  • Fruita seca fregida o torrada amb sal
  • Torrons i massapans
  • Caramels i altres llaminadures
  • Cafè i te instantanis. Succedanis de cafè i de xocolata
  • Salses

Descarrega de la taula orientativa d’aliments amb i sense gluten