Persona prenent antibiòtics

Els antibiòtics són medicaments que combaten les infeccions bacterianes i usats correctament poden salvar vides. Tanmateix, el seu ús inadequat incrementa la seva resistència i fa que, en aquells casos que es prescriu el tractament antibiòtic apropiadament, siguin menys eficaços del que haurien de ser-ho.

Què entenem per l’ús inadequat d’antibiòtics?

En la majoria de casos, un ús inadequat es refereix aquell en el qual l’antibiòtic no ha estat prescrit per un metge, per exemple, quan es pren per combatre virus com ara la grip i el refredat, o quan ha estat prescrit per un metge però no es pren d’acord amb les seves indicacions.

És cert que són una excel·lent arma terapèutica però, mal utilitzats, comporten conseqüències negatives, tant per a la salut individual com per a la salut pública. La seva inadequada utilització facilita que els bacteris puguin desenvolupar resistències.

En aquest sentit, cal que tots assumim la nostra responsabilitat en el bon ús dels antibiòtics per tal de mantenir l’eficàcia dels tractaments.

Campanya per a l’ús responsable dels antibiòtics

Espanya és un dels països d’Europa amb major consum d’antibiòtics per habitant i, cada any, moren a l’Estat al voltant de 2.500 persones com a conseqüència d’infeccions causades per bacteris.

Per donar resposta a aquesta situació, farmacèutics, metges i odontòlegs catalans fomentem el bon ús dels antibiòtics en el marc de la campanya que han posat en marxa el Consell de Col·legis Farmacèutics (CCFC), el Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), amb el suport del Servei Català de la Salut (CatSalut) i el Departament de Salut de la Generalitat. Els missatges principals d’aquesta campanya són:

  • Els únics professionals sanitaris que poden receptar-los són metges, odontòlegs i podòlegs i que quan un pacient ha de prendre antibiòtic, ha de respectar la dosi, les hores en què cal prendre’l i la durada del tractament.
  • En cas de dubte, es recomana consultar el farmacèutic, el professional que l’ha receptat o el 061 CatSalut Respon.
  • Quan el pacient acaba un tractament, no ha de guardar els antibiòtics que li sobrin a casa, sinó que ha de portar-los al punt SIGRE de la seva farmàcia.
Campanyes de foment del bon ús dels antibiòtics del Servei Català de la Salut i el COFT
Materials informatius de les campanyes de foment del bon ús dels antibiòtics. A la dreta, el tríptic editat pel Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona.

el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) té recollides unes recomanacions en forma de tríptic (imatge superior) per tal de promoure l’ús adequat dels antibiòtics i conscienciar als ciutadans dels efectes negatius que pot tenir utilitzar-los inadequadament.

Els punts principals són:

1. Els antibiòtics NO són eficaços contra els refredats i la grip, i per tant no s’han de prendre per tractar aquestes malalties.

2. Només s’han de prendre antibiòtics que han estat receptats per un metge, i s’ha de fer seguint les seves indicacions.

3. Tots som responsables d’aconseguir que els antibiòtics segueixin sent eficaços.

El tríptic destaca la importància del paper que juga el pacient en conservar l’eficàcia dels antibiòtics, ja que no es pot aconseguir sense la seva contribució. En relació a les coses que no s’ha de fer, el COFT recorda als pacients que segueixin les instruccions del seu metge i que no guardin aquells antibiòtics que sobrin un cop han acabat el seu trac- tament, sinó que els llencin al punt SIGRE de la farmàcia.

I RECORDI: Davant qualsevol dubte, consulti al seu metge o farmacèutic.