fascitis-plantar

Més d’un 10% de les persones han sentit, o sentiran, un dolor al taló alguna vegada en la seva vida. Una de les causes més comunes és la de patir fascitis plantar. La Fàscia Plantar és una banda gruixuda de teixit elàstic en forma de ventall que connecta l’os del taló amb la base dels dits. La seva funció més important és mantenir la forma del peu, sobretot estant parat, i la d’esmorteir l’impacte amb el terra en cada pas.

Normalment la causa cal cercar-la en una incorrecta biomecànica, o també als microtraumatismes de repetició sobre la fàscia plantar, quan se sobrepassa la capacitat d’auto reparació i es produeix una degeneració del col·lagen que deriva en un procés dolorós, normalment al taló, origen d’aquesta estructura.

Les persones amb peus buits, plans o pronats tenen més risc de patir fascitis plantar, doncs aquestes morfologies augmenten la tensió a la fàscia. Altres causes comunes són l’ús d’un calçat inadequat o amb mala subjecció; també per sobreús, com és el cas d’esportistes (futbolistes, corredors, atletes …) i els pacients d’edat més avançada, però la causa de fons sol ser per un defecte del moviment, és a dir, per una causa biomecànica.

La clínica del dolor és molt característica, ja que sol aparèixer de forma aguda a la base i a la cara interna del taló, sobretot en els primers passos a l’aixecar-se, i es va atenuant en la mesura que es camina, ja que s’ha estirat una mica aquesta estructura.

És molt important diagnosticar al més aviat possible l’existència d’una fascitis plantar, ja que si deixem que es cronifiqui s’allargarà els temps de resoldre el problema: entre els 6 i 18 mesos, la qual cosa provoca un nivell de frustració elevat tant en els pacients com amb els terapeutes.

L’abordatge terapèutic es fa des de diferents punts d’actuació, imprescindible per accelerar la curació d’aquest problema. En el nostre centre apostem per una sinergia entre el podòleg i el fisioterapeuta, per garantir un percentatge d’èxit més elevat. No només a curt termini sinó per evitar una recaiguda a mitjà o llarg termini.

Des de l’àrea de podologia és imprescindible realitzar una exploració física, biomecànica i un estudi de la marxa per determinar quin és l’origen del problema i donar la solució adequada. En cas necessari es podria prescriure medicació, o bé infiltracions en casos més severs, i en fascitis més difícils i persistents es pot arribar a necessitar una intervenció quirúrgica.

Normalment, i en la majoria dels casos, elaborant un bon tractament ortopodològic (plantilles) personalitzat per a cada pacient, aconseguim aportar una relaxació a la fàscia i en conseqüència disminuir la seva inflamació, atenuant notablement el dolor.

Des de l’àrea de fisioteràpia s’aplicaran les tècniques terapèutiques adequades a cada pacient. Es poden realitzar estiraments i enfortiment muscular, tapping i embenats neuromusculars, etc. Concretament en el nostre centre tenim una àmplia experiència en els tractaments amb fibròlisi instrumental miofascial, coneguda com a ganxos; una tècnica que busca donar mobilitat, trencant adherències i fibrosi entre els músculs, tendons, lligaments i els teixits que els envolten. Aquesta eina ens permet penetrar de manera més precisa i eficaç entre els fascicles musculars, que de manera manual ens seria més complicat, aconseguint així una ràpida recuperació.