addiccions

Com a experts en l’abordatge de les addiccions, ja anem identificant nous problemes en un futur pròxim. El gran bombardeig publicitari de plataformes d’apostes, amb anuncis protagonitzats per ídols juvenils, ens alerta sobre la facilitat i rapidesa en poder apostar, jugar i guanyar diners.

Les pèrdues identifiquen el problema. Les pèrdues econòmiques i l’endeutament financer. Les pèrdues en les relacions socials saludables. Les pèrdues de compromisos i rendiments laborals i acadèmics. Les pèrdues emocionals amb aquelles persones que estimen.

“El canvi de la cultura de l’esforç per recompensa a la cultura de la recompensa sense esforç és un element a tenir en compte en l’educació amb els nostres fills i filles”

Com a pares i mares hem de ser conscients sobre la importància en l’educació sobre l’ús de les noves tecnologies. L’educació en la immediatesa en voler aconseguir les coses que pensem que ens donen una “satisfacció” efímera i que la recerca constant i obsessiva de la mateixa pot desenvolupar altres problemes majors. El canvi de la cultura de l’esforç per recompensa a la cultura de la recompensa sense esforç és un element a tenir en compte en l’educació amb els nostres fills i filles. Defugim del plaer immediat.

Avui en dia, ens plantegem i segurament en un futur el plantejament tindrà més contundència, en saber si, com a persones en general, Sabem esperar? Sabem esperar un taxi, una cua a la botiga, una estona abans de veure una pel·lícula, al cap de setmana per a comprar-nos una camisa…I com tot, els avantatges en les comoditats i les facilitats tecnològiques, tenen una doble cara que pot generar altres tipus de problemes.

L’addicció al joc (també coneguda com a joc patològic) és un desordre de control de l’impuls. Si vostè és un jugador compulsiu, no pot controlar l’impuls per a jugar, fins i tot quan té conseqüències negatives per a vostè o els seus éssers estimats. Apostarà si està guanyant o perdent, i seguirà jugant independentment de les conseqüències, fins i tot quan sap que les probabilitats estan contra vostè, parlem d’addicció.

“L’addicció al joc -també coneguda com a joc patològic- és un desordre de control de l’impuls”

Per descomptat, també pot tenir un problema de joc patològic sense estar totalment fora de control. El Joc patològic és qualsevol comportament d’apostes que interfereixi amb la seva vida. Si està preocupat pel joc, gastar més temps i diners en ell, perseguir pèrdues o jugar tot i les conseqüències greus, té un problema a resoldre.

Una addicció o problema de joc sovint s’associa amb altres trastorns del comportament o l’estat d’ànim. Molts jugadors problemàtics també pateixen problemes d’abús de substàncies, TDAH no administrats, estrès, depressió, ansietat, trastorn bipolar… Així doncs, per a superar els problemes amb el joc, també hauríem d’abordar aquestes i altres causes subjacents. El primer pas és separar els mites dels fets sobre problemes amb el joc:

MITE 1
Has de jugar cada dia per ser un jugador problemàtic.

MITE 2
El problema del joc no és realment un problema si el jugador s’ho pot permetre.

MITE
Tenir un problema d’apostes només és un cas de persones febles, irresponsables o poc intel·ligents. Mite: Si un jugador construeix un deute, hauríem d’ajudar-los a saldar-ho.

MITE 4
El jugador addictiu gaudeix del joc i no pateix. El joc patològic és un fet a tenir en compte. Podem ser més correctes i definir-ho com a problema, però l’experiència ens diu que no ho és. És una simptomatologia que ens descriu un problema i per tant, l’abordatge més enllà de l’activitat de jugar més o menys ens ajudarà a poder buscar la solució al problema.

El tractament per aquests casos és tan diversificat com diversificada és la simptomatologia. Existeix tractament adaptat a les necessitats de les persones i les seves famílies. La participació en el tractament i la corresponsabilitat per part de tots en l’abordatge, sempre optimitzarà els resultats.