10 consells per gaudir d’unes festes actives i saludables

Temps en família, reunions d’amics, dinars i sopars d’empresa, carrers il·luminats, pessebres, torrons, nadales i compres… S’acosten les festes de Nadal i per gaudir-ne al màxim no podem oblidar-nos de la salut, que acostuma a ser, precisament, el que més desitgem per a nosaltres i per a la gent que ens envolta durant aquests dies de celebracions.

Com la salut no n’hi ha prou amb desitjar-la, sinó que hem tenir-ne cura, cal adoptar bons hàbits diaris i mantenir-los també en aquestes dates. Evitar caure en excessos i aprofitar el temps de lleure per mantenir-nos actius són alguns dels consells que trobareu a continuació i que us poden ajudar a viure unes festes saludables.

 • Gaudiu de temps amb els amics i la família. Penseu que el millor regal és el vostre temps. Aquestes dates són propícies per a la solidaritat; és fàcil col·laborar en activitats de voluntariat.
 • Planifiqueu les compres de Nadal tenint en compte el que necessiteu. És la millor manera de controlar despeses! Informeu-vos i trieu sempre les opcions més saludables i sostenibles.
 • Mengeu sa i de gust! Consulteu les nostres receptes. Per sentir-vos millor, controleu la mida de les racions i combineu els àpats de festa amb altres de més lleugers.
  Sigueu creatius. Proveu maneres diferents d’incloure fruita i verdures als vostres plats, us ajudaran a arribar a les 5 peces al dia. Hi ha opcions divertides i molt saludables!
 • Mogueu- vos. Passegeu, sortiu a patinar, ballar, jugar. Són activitats divertides i saludables! Si feu regals, opteu pels que afavoreixen l’activitat física: pilotes, pales, patins, cordes de saltar, podòmetres. Així és fàcil fer 30 minuts al dia d’activitat física.
 • Modereu el consum d’alcohol. Si en consumiu, feu-ho amb moderació. Si heu begut alcoholno conduïu. Per calmar la set, l’aigua és la millor opció.
 • Si us heu de desplaçar, ca mineu o utilitzeu el transport públic. Si aneu amb vehicle, reviseu-lo i conduïu amb precaució. Aquest és un moment bo per visitar familiars i amics, anar d’excursió, a la neu o viatjar.
 • Si feu vacances, procureu descansar. En la mesura del possible, simplifiqueu i compartiu les feines de les celebracions! Aconseguiu estones de relax.
 • Protegiu-vos del fred, sobretot els infants i la gent gran. Consulteu la previsió del temps si heu de sortir. Abrigueu-vos bé i eviteu els canvis bruscos de temperatura.
 • Us heu plantejat deixar de fumar? El començament de l’any és un bon moment per
  intentar-ho, el millor propòsit per a any nou!

 

Font:Generalitat de Catalunya